Turecko oznámilo, že Bagdadu nevydá odsúdeného irackého viceprezidenta Hášimího

11.09.2012 Celý región

Istanbul 11. septembra (TASR) - Turecko nevydá Bagdadu irackého sunnitského viceprezidenta Tárika Hášimího, ktorému vo vlasti hrozí trest smrti pre obvinenia z terorizmu. V nedeľu ho v neprítomnosti odsúdili v Bagdade.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes oznámil, že Hášimí môže v Turecku zostať tak dlho, ako bude chcieť.

"Poviem to veľmi otvorene. Radi prijmeme pána Hášimího na tak dlho, ako si bude priať, a nevydáme ho," konštatoval Erdogan na mimoriadnej tlačovej konferencii v Ankare, citovaný agentúrou Reuters.

Jedného z najprominentnejších sunnitských politikov v Iraku uznali vinným z toho, že organizoval komandá smrti, ktoré sa zameriavali na činiteľov šiitmi vedenej vlády, príslušníkov bezpečnostných zložiek a šiitských pútnikov.

Hášimí označuje celý proces za politicky motivovanú pomstu. Zároveň obviňuje šiitského irackého premiéra Núrího Málikího, že stojí za politicky motivovaným procesom.

Iracké úrady na neho vydali zatykač len niekoľko dní po skončení odsunu amerických vojsk vlani v decembri. Politik pred zatknutím unikol za hranice a našiel útočisko v Turecku, pričom vyhlasuje, že sa do Iraku za tejto situácie nevráti.
 

Vyberte región